Příprava na ambulantní porod

Co připravit před porodem, abych mohla doma odpočívat s miminkem? Kdo se o nás a domácnost postará v raném šestinedělí doma?

Jste na konci těhotenství a víte, že ambulantní porod je pro vás nejlepší variantou, jak nastartovat úspěšné šestinedělí. Chcete se nejlépe připravit, aby vše proběhlo hladce.

Přípravu jsme rozdělili na tři oblasti: porodnice, domov výživa.

PORODNICE

Připravte si do porodnice tašku tak, jako byste zůstali v porodnici standardní dobu. Nikdy nevíte. Do tašky si dejte šátek na nošení dítěte. Může se vám hodit projednávat předčasný odchod s navázaným miminkem na hrudi. Kdy můžu s dítětem odejít z porodnice?

Pokud to při vaší přepravě do porodnice bude možné, vezměte si s sebou autosedačku pro miminko. Nechte ji v kufru auta.

Do dokumentaci si přidejte vlastnoručně vyplněnou Rukověť Ambulantního porodu.

Mějte základní právní povědomí o rodičovství. Podívejte se na zákony, které platí pro všechny.

Poroďte s co nejméně zásahy, abyste se po porodu cítila fit. Ostatně, takový porod bude mít pozitivní vliv na stav vašeho miminka. A na vaše šestinedělí. A na kojení. A dalších 59.394 věcí.

Vaše motivace k odchodu pro vás musí být jasná a silná. Stanovte si před porodem, co to je, proč chcete být co nejdřív doma. Váš doprovod musí být na vaší straně, jste tým. Pokud nebude vaše motivace dostatečná, pokud nepřeváží vaše odhodlání systémový nátlak zdravotníků, zřejmě se vám nepodaří obstát proti argumentaci v obzvlášť nepřátelské porodnici. Ale ani to není žádná vada nebo neschopnost. Zůstanete v porodnici. Každý nemůže zvládnout vše, čeho by rád dosáhl.

Pokud nemáte doprovod a víte, že nátlaku možná sama budete špatně odolávat nebo ho špatně snášet, zkuste být v telefonickém (nebo virtuálním) kontaktu s kamarádkou, která vám dodá alespoň na dálku sil.

DOMOV

Vynecháme běžnou přípravu věciček a nábytku, které si připravují rodiče pro příchod děťátka.

Říkávalo se, že žena si odpočine jen v koutě nebo v hrobě. Tedy na lůžku v šestinedělí a… však rozumíte.

Připravte se na to, že budete záhy doma a musíte si proto připravit zásoby jídla a energetických bomb pro poporodní hlad. Že budete potřebovat někoho k ruce, aby o vás pečoval. Naložil pračku, přinesl & odnesl něco, pověsil prádlo, přinesl vám jídlo, umyl a uklidil nádobí, zaopatřil větší děti. Nakoupil, vynesl odpadky, vyluxoval a vytřel. Vyvenčil psa, nakrmil zvířata ve stáji. Vyřizoval poštu, telefony, hlídal váš spánek, abyste nebyla rušena, když konečně usnete. Zkrátka pomoc v domácnosti. Však vy se do ní vrátíte.

Nepodceňte křehký šestinedělní čas. Odpočívejte. Nepotřebujete to jen vy, ale i miminko vás potřebuje, abyste spolu trávili klidnou a nerušenou dobu v těsném kontaktu a seznamovali se. I když budete mít pocit, že jste plná energie (poporodní euforie existuje 🙂 ), nepřetěžujte se. Myslete na to, že tohle tělo máte jen jedno a budete ho potřebovat i ve stáří.

Domluvte si pomoc s manželem / partnerem (řekněte mu, jak vám má pomáhat) nebo babičkou, jinou rodinnou členkou, kamarádkou. V ideálním případě, ať se jeden člověk postará o to, aby bylo postaráno o vás a miminko.

Navařte si do mrazáku nebo si zajistěte pomoc sousedek, kamarádek, aby vám přinesli hrnec jídla „do kouta“. Tedy přinést, položit a zmizet. Neunavovat návštěvou.

Pokud je to možné a není vám to proti mysli, domluvte si první návštěvy u miminka doma. Může je zajistit váš pediatr, porodní asistentka i laktační poradkyně.

Pokud máte specifické požadavky, ale třeba i v případě, že máte mnoho přátel, co chtějí pomáhat, ale nechcete je přímo koordinovat, můžete využít výdobytků moderního světa a použít aplikaci typu „Wish list„, kde si již během těhotenství sepíšete, co by se vám jako pomoc hodilo a co ne.

VÝŽIVA

Jezte, co cítíte, že potřebujete, naslouchejte si. Stává se, že i vegetariánky pocítí potřebu krátkodobě doplnit energii masem, je to v pořádku. Neomezujte se ani kvůli kojení; nadýmání z toho, co snědla matka, je vyvrácený blud. Jediný sporný bod jsou případné alergie. Hodně pijte. Mýty o kojení rozcupovala v e-booku jedna z předních českých porodních asistentek Anna Kohutová. S kojením vám může pomoci i web www.mamila.sk nebo jejich laktační poradkyně, která vám přijede domů poradit.

Pokud si vaše tělo nebo duše nežádá něco skutečně „mimořádného“, snažte se jíst vydatná, plnohodnotná jídla ze surovin, které umíte pojmenovat. Vyvarujte se prázdných náhražek a průmyslově vyrobených potravin. Koláč od kamarádky vás naplní po více stránkách než sušenka ze supermarketu.

Pro vegetariánky jsou prospěšná jídla s červenou čočkou a správně uvařenou cizrnou (obsahují bílkoviny, nenadýmají), spousta zeleniny, kořenová zelenina, ovoce, dále oříšky a semínka, která můžete přidávat na „dozdobení“ polévek nebo kaší.

Recept na silný slepičí vývar

Polévka miso (doporučuje se vegetariánkám při kojení)

Recepty do mrazáku pro vegetariánky / veganky (v AJ)

Více rad najdete na webu Šestinedělky.