překotný porod - AK

Mou přítelkyni Annu Kohutovou, top komunitní porodní asistentku, která kromě širokého záběru své profese také publikuje, jsem požádala, aby napsala článek: Překotný porod. Zpracovaly jsme ho na poptávku žen po objektivních a ověřených informací, bez zatížení emocemi, majáky, zákony apod…

Článek má těhotné ženy uklidnit, že překotný porod není nic nelegálního, nebo něco, z čeho by ženy měly mít strach. Obsahuje informace o tom, jak se žena u porodu chová a pomáhá ji provést porodem bez asistence. Neasistovaný porod rozhodně není to, co si přeje každá žena, a proto se především prvorodičky této situace obávají. Že nepoznají, že to „už je ono“ a jednou radši do porodnice co nejdříve. Je to pochopitelné. Žena rodí tam, kde se cítí bezpečně.

Přesto, kdybyste se takové situace obávala, nebo už jako vícerodička ji mohla i předpokládat, přečtěte si v článku rady, jak poznat rychlý porod, co si pro jistotu předem připravit, kdyby vás porod překvapil svou rychlostí a intenzitou. Možná budete překvapená, ale připravená taška do porodnice s taškou pro případ překotného porodu (i třeba v autě), je víc, než nepřipravené nic.

Dále se v článku píše o tom, co si počít s miminkem po porodu, včetně resuscitace, a jak porodit placentu. Jakou pomoc si po překotném porodu zavolat – rychlou záchrannou službu nebo porodní asistentku, která poskytne první zdravotní ošetření matce i dítěti.

Věřím, že jsou to objektivní informace, které pomohou sejmout obavy z neznámého a uvolní ženinu mysl od obav, že něco měla udělat jinak a neudělala. Porodu prostě někdy nejde poručit, ani když mu poroučíte.

annakohutova.cz

Překotný porod, aneb svépomocný porod. Jak postupovat v případě nečekaně rychlého porodu