Služby porodní asistentky po ambulantním porodu – obrazem

Autorka: Aneta Sovadinová, registrovaná porodní asistentka, publikováno s jejím laskavým svolením

Začátek návštěvy porodní asistentky

Jak vypadá návštěva porodní asistentky u vás doma poté, co jste jí našla a pozvala k sobě domů?
Než začnu ošetřovatelskou péči, s ženou si povídáme, jaký byl porod, jaký byl jeho průběh, jestli byly použity nějaké léky a jaký zážitek byl porod pro ženu. Poté kontroluji fyziologické funkce. Především tlak, pulz a teplotu. Zajímá mě, jak se zavinuje děloha, jaké jsou očistky a pokud bylo porodní poranění, jak se hojí. Pokud je jizva po císařském řezu, kontroluji hojení a přikládám tipy k péči o jizvy. Dále sleduji kojení, jestli se miminko dobře přisává a prospívá na váze. Řešíme případné potíže s prsy. Vždy sleduji, jak je na tom žena psychicky. Protože v prvních dnech po porodu se může objevit tzv. poporodní blues a je opravdu dobré, mít se na koho obrátit. Rané šestinedělí může být hormonální bouře a právě zde se hodí mít po ruce telefonní číslo vaší porodní asistentky.

porodní asistentky
Začátek návštěvy porodní asistentky

Zavinutí, teplo pro maminku

Teplo po porodu je základ. A to jak zvenčí, tak zevnitř. Nohy a bříško po porodu je dobré si držet v teple. Bříško nejlépe podvázat šátkem (také napomáhá zavinování dělohy a dává oporu povoleným vazům). Důležité je i vnitřní teplo. Silné vývary a bylinné čaje regenerují a dodávají sílu v poporodním období.

porodní asistentky
Zavinutí, teplo pro maminku

Prohlídka miminka – jeho prospívání

U miminka také kontroluji fyziologické funkce. Vždy si sáhnu na fontanelu, která by mohla poukázat na dehydrataci a s tím spojené potíže s kojením. Kontroluji pupeční pahýl nebo, jak se hojí pupík po odpadnutí nebo po seříznutí pahýlku. Zhodnotím pohledem žloutenku a případně další odchylky.

porodní asistentky
Prohlídka miminka – jeho prospívání

Fyzická kondice miminka

Když žena chce, zkontroluji miminko, jestli nemá nějaké tělesné bloky nebo ztuhlosti, diastázu a případně doporučím do rukou specialistů. Zajímá mě i vyprazdňování miminka.

miminko
Fyzická kondice miminka

Podpora v mateřských schopnostech

Jsem ženě oporou při péči o miminko ve chvílích, kdy si není jistá. Poradím, jak si pomoci od bolavého bříška, jak správně miminko držet. Když si žena není jistá, asistuji při prvním koupání doma. Dopomůžu miminko uvázat do šátku.

miminko
Podpora v mateřských schopnostech

Odběr krve z patičky

Pokud miminku nebyl odebrán screening na metabolické vady (NLS), tak jej odebírá právě porodní asistentka. Jsem vždy s ženou domluvená, že miminku nahříváme nožičku a odběr provádíme při kojení, kdy je děťátko klidnější.

odběr krve z patičky
Odběr krve z patičky