Služby porodní asistentky po ambulantním porodu

Autorka: Petra Kratochvílová, registrovaná porodní asistentka

Ambulantní porod je bezesporu skvělým řešením pro ženy, které chtějí porodit v bezpečí porodnice, ale doma je doma, a tak si přejí být co nejdříve ve svém prostředí, se svými nejbližšími.

Je v zájmu rodičů i zdravotníků, aby nejen miminko, ale i jeho maminka byla po porodu v pořádku, aby se u ní po odchodu z porodnice nevyskytly žádné komplikace, a aby celé šestinedělí probíhalo fyziologicky, tedy správně. Zde má svou nezastupitelnou roli porodní asistentka pracující v terénu. Tuto práci zastávají většinou soukromé porodní asistentky (správně se označují jako komunitní), ale i někteří obvodní gynekologové, popř. i některé porodnice mohou takové služby nabízet. Porodní asistentka přijede k vám a v pohodlí vašeho domova zkontroluje váš zdravotní stav a stav vašeho miminka a ošetří, poradí, co je třeba. Péči o miminko si většina rodičů zajistí u obvodního pediatra, ale maminky samy často z nadšení, nedostatku času, ale i nevědomosti zanedbávají péči o sebe. Proto se podívejme, co pro vás konkrétně porodní asistentka může udělat a jak to tedy probíhá.

Jak vypadá návštěva porodní asistentky v domácnosti?

PÉČE PORODNÍ ASISTENTKY O ŠESTINEDĚLKU

Porodní asistentku, kterou si pozvete domů po příchodu z porodnice, bude zajímat, jak probíhal porod, jestli vám byly podány nějaké léky, jestli došlo k poranění. Nejprve vám tedy položí několik otázek, vyslechne vás a pak přistoupí k vyšetření.

Zajímá ji váš celkový zdravotní (fyzický i psychický) stav. Změří krevní tlak, puls a tělesnou teplotu. Pohmatem podbřišku zjistí, jestli správně probíhá zavinování dělohy a jestli je děloha ve správné poloze. Zkontroluje kvalitu očistků – jestli odchází v adekvátním množství, jaká je jejich barva, popř. zápach. Tím pátrá po případných známkách infekce v děloze nebo rizikových faktorech vzniku infekce. Pokud došlo k porodnímu poranění na hrázi nebo zevních rodidlech, zkontroluje jejich hojení a poradí, jak o poranění pečovat. Zkontroluje také prsa – bolestivé nalití prsou, známky zánětu, poranění bradavek. V případě poraněných bradavek je třeba zjistit jejich příčinu a tu odstranit. Nejčastěji to bývá špatná technika přiložení miminka, kterou porodní asistentka pomůže upravit. Poradí mamince také s jinými potížemi s kojením, pokud se vyskytnou. Zajímá se také o vyprazdňování stolice a moči. Vyšetří přímé břišní svaly a stupeň eventuálního rozestupu, tzv. diastázu. Doporučí vhodné cvičení v šestinedělí s ohledem na váš zdravotní stav, vaše individuální potřeby a samozřejmě dobu, která uběhla od porodu.

Nejsme jen fyzické tělo, proto si porodní asistentka také všímá vaší psychiky. Máte-li potřebu s ní sdílet svůj porodní příběh, svoje stesky a radosti, ráda vás vyslechne. Pokud je potřeba, povzbudí, uklidní, že je vše v pořádku, popř. doporučí vhodná opatření nebo konzultaci s odborníkem.

PÉČE PORODNÍ ASISTENTKY O NOVOROZENCE

V kompetenci porodní asistentky je také zdravotní péče o fyziologického novorozence. Někteří rodiče, kteří se rozhodnou pro ambulantní porod, mohou mít problém zajistit pediatra, který jejich dítě přijme do péče. Porodní asistentka může péči o miminko zajistit, ale v případě, že zjistí jakoukoliv odchylku od normálního stavu, je nutné s miminkem neprodleně navštívit pediatra.

V rámci své návštěvy zkontroluje tedy porodní asistentka zdravotní stav miminka. Pohledem zhodnotí mj. pokožku miminka, všímá si event. známek žloutenky, infekce, poradí se suchou pokožkou nebo novorozeneckou vyrážkou. Fonendoskopem poslechne srdíčko a dýchání, změří tělesnou teplotu. Zajímá ji počet a barva stoličky, četnost močení. Hodnotí celkové chování miminka – dráždivost, spavost, aktivitu při sání. Prvorodičky ocení praktickou pomoc – vykoupání miminka, péči o pupeční pahýl apod. Často i zkušené maminky uvítají např. pomoc s koupáním, když se cítí unavené.

Součástí návštěvy je odebrání několika kapek krve z patičky novorozence na novorozenecký screening. Kartičky si buď můžete koupit v porodnici nebo po předchozí domluvě se svou porodní asistentkou přímo od ní.

(Odběr krve z patičky smí provádět porodní asistentka. Přečtěte si tento právní rozbor („Oprávnění porodní asistentky provádět odběr krve z paty novorozence na laboratorní screening“) a pošlete ho tomu, kdo tvrdí něco jiného. – pozn. webu AP)

PLATBA ZA NÁVŠTĚVNÍ SLUŽBU

Každá žena má nárok na tři návštěvy porodní asistentky v domácnosti, pokud proběhnou do 14 dnů od porodu. Tyto návštěvy teoreticky hradí zdravotní pojišťovna. Ve skutečnosti je situace ale složitější. Většina porodních asistentek nedostává smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Pokud smlouvu má, potřebuje ještě potvrzení z porodnice, kde žena rodila, nebo od jejího obvodního gynekologa, že doporučuje návštěvu porodní asistentky. Tato doporučení však většina gynekologů a porodnic nedává, a to bohužel ani ženám po ambulantním porodu, pro které je odborná péče porodní asistentky zvlášť potřebná. Ženy si tedy tuto službu hradí nejčastěji samy. Je dobré si zjistit, co v rámci prevence proplácí vaše pojišťovna. Některé pojišťovny např. proplácí laktační poradenství. Pokud je tedy součástí návštěvy laktační poradenství, je možné takto část návštěvy vykázat a žádat pojišťovnu o proplacení.

KDE SEHNAT PORODNÍ ASISTENTKU?

Komunitní porodní asistentky jsou registrované na Krajském úřadě. Informace tedy můžete žádat přímo tam. Dalším zdrojem je vyhledávání na internetu a také mapa porodních asistentek na stránkách Unie porodních asistentek nebo mapa komunitních porodních asistentek zde na webu. Zeptejte se také svého gynekologa, jestli jeho porodní asistentka dochází na návštěvy v šestinedělí (není to časté, ale zkuste to). Pokud jste nyní po porodu, porodní asistentku nemáte zajištěnou a nyní cítíte potřebu její návštěvy, doporučuji právě mapu porodních asistentek při UNIPA (zde ale samozřejmě nejsou všechny asistentky), popř. se poptejte na sociálních sítích.

NĚKOLIK SLOV NAKONEC

Když si budete porodní asistentku vybírat, zjistěte si, jak pracuje a co vše v rámci návštěvy po porodu nabízí. Šíře nabízených služeb se může dosti lišit.

Je výhodné, pokud se s porodní asistentkou, kterou si zvete na kontrolu po porodu, již předem seznámíte. Může tak vzniknout vztah důvěry, porodní asistentka vás bude lépe znát a může se vám lépe věnovat podle vašich individuálních potřeb. Porodní asistentka může být vaší průvodkyní celým těhotenstvím, pomoci vám prožít těhotenství v co největší pohodě, harmonicky, a dohlédnutím na správnou životosprávu a včasným řešením drobných obtíží podpořit zdravý vývoj miminka a připravit vás po fyzické i psychické stránce na pozitivní prožití porodu a krásný příchod vašeho miminka na svět.

Podívejte se, jak vypadá péče porodní asistentky.