Proč chceme z porodnic odcházet dřív?

Před více než rokem jsem založila skupinu pro rodiče, kteří chtějí se zdravotním systémem spolupracovat při dřívějším odchodu z porodnice do domácího prostředí. Některá témata se točí dokola.

Ovšem nad tím vším stojí otázka, kterou si možná kladete vy, kteří o ambulantním porodu poprvé slyšíte. Proč to dělají? Proč chtějí odejít z porodnice? Pohodlí? Kde je lepší? Co je zadarmo? Co je bezpečné? Co je jisté? Jaké mají zkušenosti a jaké mám já?

Jaká je motivace rodičů, že nedbají doporučení MZ 08-13 na setrvání novorozence po dobu 72 hodin po porodu v porodnici? Osobně jsem se domnívala, že rodiče chtějí to, aby rodina byla pohromadě co nejdříve po porodu. Je to pro ně důležité. Ano, čtete správně důležité. Nezbytné. Mají rodinné vazby, které nechtějí narušovat setrváním rodičky a dítěte ve zdravotním zařízení.

Anketa

Položila jsem dnes anketní dotaz na toto téma do skupiny.

Opravdu, největší motivací rodičů je, aby rodina byla po porodu brzo pohromadě. Rodina cítí svou sílu. Dovede se o ní opřít.
Velmi ráda bych reagovala na článek od paní Koubové, cituji:

„Nebylo by od věci, kdyby různá aktivistická hnutí za domácí porody napnula síly a svůj čas a energii věnovala boji za systémové řešení tzv. ambulantního porodu a zejména za zvelebení a vybavení porodnických zařízení, která by se měla čím dál tím více podobat domácímu klidnému prostředí, ovšem s možností včasného řešení akutně vzniklé situace ohrožující život matky nebo dítěte,“ dodávají lékaři Pařízek a Čihař.

My jsme hnutí, jsme aktivisté a chceme ambulantní porody. Nechceme zvelebení vašich zařízení, u vás není náš domov. Chceme navazující zdravotnické služby po ambulantním porodu, která sami v článku zmiňujete. Pediatři s námi hovoří arogantně a odmítají nás. Nahlašujeme je na pojišťovny, ale nechceme to dělat! Je veliký problém sehnat porodní asistentku, která navštíví rodinu po porodu v jejím vlastním sociálním prostředí. Když odcházíme, jsme si vědomi svých práv a povinností. Víme toho dost. Připravili jsme se.

Oháníte se tím, že máme věnovat energii na boj za systémové řešení. Navrhujete nám ambulantní porod místo domácích porodů, ale nemáte dotaženou navazující praxi po takovém porodu. A za tu prý máme bojovat.

Chcete-li pochopit rodiny, které chtějí odcházet z porodnic dříve, musíte mít na nás čas. Pochopit každou jednotlivou rodinu. Neexistuje jedna šablona, do které se vejdeme všichni.