Nejlepší porodnice pro ambulantní porod je VYŠKOV!

Ženy nám předaly v roce 2018 informace o 319 proběhlých porodech, po kterých odcházely s miminkem domů dříve. Celkem 23 z nich se uskutečnily ve Vyškově. Ženy s dětmi odcházely na negativní reverz průměrně už za 11 hodin od porodu. Všechny byly velmi spokojené, že odešly „ambulantně“, a až na naprosté výjimky byly s průběhem ukončení hospitalizace ve spolupráci s personálem nemocnice spokojeny.

Všímáme si, že porodní přání žen zvládá porodnice naplňovat také proto, že umožňuje vedení porodů komunitními porodními asistentkami. V tom je porodnice Vyškov výjimečná.

Díky tomu všemu byla ženami vybrána porodnice Vyškov v loňském roce jako nejlepší porodnice pro tzv. „ambulantní porod“.

Vyškovské rodičky

Rodička 1

Konec porodu byl hodně náročný, ale musím uznat personálu porodnice, že nikdo ani slůvkem nekomentoval moje klení. Všichni byli milý a vstřícní, na všechno se ptali a nikdo na dceru nesahal. Porodníci byli úžasní a profesionální, nebyl problém respektovat DVP. Lékař z novorozeneckého byl neprofesionální, protivný, snažil se manipulovat, chování směrem k novorozenému synovi bylo také nehezké. PA zacházela s mou placentou lépe než tento lékař s mým synem, chtěli podpisy obou rodičů. Když jsem celé dopoledne ležela na šestinedělí, nechali mě na pokoji, protože věděli, že jdu domů. Nehádali se se mnou ohledně mytí miminka, i když se jim nelíbilo, že má krev ve vlasech apod.

Rodička 2

Rodila jsem se soukromou PA, která má smlouvu s vyškovskou porodnicí a může tam vést porody. Těhotenství i porod bez komplikací, porod byl hodně rychlý – příjem o půl jedné ráno, v 3:02 se dcera narodila. O našem dřívějším odchodu věděli z porodního plánu, jinak jsem na to nikoho neupozorňovala. Dětská sestra se nás na to pak ještě jednou zeptala přímo na porodním boxu, stejně tak gynekolog, oba se tomu ale nijak nedivili. Jen nás upozornili, že se propouští v 11 odpoledne.
Jen dětský doktor při vizitě (vizita = bez zaklepání vtrhneme do pokoje, nevadí, že jste maminko zrovna na záchodě, my si to miminko rozbalíme a vyšetříme klidně bez vás) utrousil poznámku, že je vhodné zůstat 72 hodin v porodnici, protože je to nejrizikovější období dítěte a změřil si mě od hlavy k patě. Na to jsem mu řekla, že ano. Zeptal se, jestli jsem tu už někdy rodila, odpověděla jsem, že ano a tím to skončilo. Dětská staniční teda tradičně odměřená. Reverz chtěli podepsat i od manžela. Gynekolog byl s dřívějším odchodem úplně v pohodě, spíš mi přišlo, že tomu fandí. Sami navrhli ultrazvukem zkontrolovat dělohu a vzali mě přednostně, i když měli plnou čekárnu pacientek.

Rodička 3

Do porodnice jsme dorazili pár minut po půlnoci, nebyl problém s odmítnutím preventivních ATB na GBS+, měření ozev, vstupního UTZ i podání vit. K miminku. Vnitřní vyšetření i všechno ostatní obstarávala pouze naše PA, v 1:30 v noci se tatínkovi do náruče narodila naše druhá dcerka. Jelikož byli lékaři tou dobou u akutního SC, prvních několik hodin jsme trávili úplně sami. Dopoledne nám byly vystaveny propouštěcí zprávy. Z gynekologie během pár minut, na novorozeneckém jsme několik hodin čekali – údajně měli moc práce a přeplněné oddělení (tím spíš jsme nechápali, proč se nás nezbaví hned a dělají průtahy). Tentokrát jsme přesně věděli, co chceme a proč, i díky tomu proběhlo zrození našeho druhého dítěte beze strachu, v lásce a téměř bezbolestně.

Rodička 4

Plánovala jsem odejít dřív, kvůli komplikací s neoddělením placenty a čistěním dělohy po porodu v celkové narkóze, jsem nakonec zůstala delší dobu, než jsem si byla jista, že zvládnu po svých cestu do auta. Dítě prospívalo na jedničku, na novorozeneckém nebyl nejmenší problém, jen chtěli podepsat reverz, že mají dle vyhlášky povinnost to tak dělat. Chtěli ho ale podepsat od obou rodičů dítěte, což je teda podle mne špatně. Jediný problém na oddělení šestinedělí, že můj zdravotní stav ještě není takový, jaký by chtěli na propuštění (anemie, nízký tlak). Nakonec ale ani reverz nepožadovali.
Nejprve jsem jela do nemocnice pouze na kontrolu, ale mezitím mi začala odtékat plodová voda, a tak mne v nemocnici rovnou hospitalizovali. Bylo to pro mne ale stresové, takže jsem požádala o propuštění, s tím mel lékař nejprve problém, ale po naléhání mi dal podepsat reverz a doporučil mi jít rodit jinam. Začátek kontrakcí jsem strávila doma s rodinou a do této porodnice jsem se vrátila se svou porodní asistentkou až na závěrečnou fázi. Porod proběhl úplně v pořádku. Personál byl na základě předchozí situace odměřený, ale ambulantní porod mi umožnil.