První vlastní dítě (3)

S odstupem času jsme ve skupině na Facebooku zopakovali již potřetí anketu, kterou jsme nazvali První vlastní dítě.

Otázka

Byl novorozenec, kterého jste porodila / porodíte, první novorozenec, o kterého jste v životě pečovala / budete pečovat?

Zjišťovali jsme, jestli žena měla možnost dostat se někde nějak k péči o malé dítě, miminko do 3 měsíců. Jestli měla možnost nabýt mateřského sebevědomí už před svým prvním porodem.
Péče = pocit, že rozsah péče o miminko stačilo k rozvoji malé matky. Rozhodující byl vnitřní pocit ženy.

Ankety se zúčastnilo 463 žen z 2.838 celkového počtu členek skupiny. Anketa probíhala přibližně 3 dny. Zúčastnit se jí mohly i ženy, které již hlasovaly v předchozích anketách.

Dopadla podobně jako poprvé i podruhé. Přibližně 7 z 10 žen rodilo své první dítě bez předchozí zkušenosti s péčí o malé dítě.

Anketa je nepravidelně opakovaná pro názornost členkám skupiny, že jejich obavy z péče o jejich první dítě, mohou plynout i z faktu, že současné kulturní zřízení neumožňuje snadno a všem ženám se zapojit do péče o malé děti už před porodem jejich vlastního dítěte.

Snažíme se, aby se budoucí rodiče zamysleli, jestli by dokázali tento sociální „hendikep“ dohnat ve svém okolí zapojením se do péče o jiné malé děti, návštěvami a podobně.