Napsala nám studentka 6. ročníku LF UP se zájmem o specializaci v oboru gynekologicko-porodnickém.

Ráda bych napsala několik postřehů z mé stáže v Rakousku, protože si myslím, že je třeba mluvit o věcech, které je třeba změnit v České republice, a u kterých bohužel už dlouho tato změna nepřichází a dokonce se o ně nikdo z těch, kteří mají moc je změnit, vůbec nezajímají. (viz. Odpověď MUDr. Brázdila na otevřený dopis PA Riedlové).

porodní vana

Porod v leže není doporučován a žena je personálem aktivně vedena k tomu, ať volí některou vertikální polohu a nechá tak zapojit gravitační sílu, která pomůže miminku ven! U nás je bohužel poloha vleže či pololeže pořád tou nejužívanější polohou, i když se o ní ví, že jsou při ní porodní cesty nejvíce zúženy. Porod je uzpůsoben ženě a ne porodníkovi.

Bonding u císařského řezu a přítomnost tatínka na operačním sále je v Rakousku úplně normální! V Česku to možné většinou není, nebo si za přítomnost u sekce musí otec platit nemocnicí nastavenou částku!

Porod do vody je taky možností volby a není zdravotnickými zařízeními odmítán pro nesmyslné hygienické standardy na vodu. 

Další věc, která mě moc mile překvapila: zjistí-li lékař, že žena kojí dvouleté dítě, nedívá se na ni jako na blázna, ale dokonce ji ještě povzbudí se slovy čím déle, tím lépe

Když se žena zeptá na názor lékaře, epidurál ano či ne, lékař ji odpoví: Raději ne, zkuste to přirozeně, epidurál má také svá rizika a nežádoucí účinky na plod. Na to u nás nikdo ženu neupozorní. U nás ve FNOL (Porodnice v Olomouci) jsem se setkala s opačným přístupem, ženám je rutinně nabízen jako tzv. bezbolestný porod a jako ta lepší alternativa!

Třetí doba porodní není vedena aktivně. Proč taky, tělo se o odloučení placenty umí postarat samo, nemusíme k tomu ženě podávat ihned léky! 

Vedení porodu a svobodná volba

Všechny fyziologické porody jsou vedeny porodní asistentkou (PA), lékař není v případě, že nenastoupí patologie, vůbec volán. To vede k omezení zbytečných vaginálních vyšetření lékařem, který je provádí i navzdory tomu, že už ho prve provedla PA. Vedení porodu PA vede k individuálnímu přístupu k pacientce. 

Ženy mají možnost si vybrat rodit v nemocnici nebo doma, což vede k omezení porodu v domácnosti bez odborného dozoru např. pouze s dulou. V rakouské porodnici, kde jsem na stáži, dokonce najdete plakáty (viz. foto) s kontakty na porodní asistentky, které porody doma nabízí!  U nás je to něco nemyslitelného a společností odsuzovaného, ale v zemích jako je Rakousko a Německo, tedy poměrně vyspělých, je to úplně normální a nikdo se na to opovrženíhodně nedívá. Ženě je prostě dána svobodná možnost volby. Většina služeb PA je pojišťovnou proplácena a tak mohou být plně naplňovány kompetence PA, které u nás často plně svoji práci vykonávat nemohou.

Mohla bych takhle pokračovat ještě dál. O některých věcech se ani nezmiňuji (neprovádění rutinního nástřihu, opravdu nepřerušovaný bonding, okamžité nepřeměřování miminka, vážení či mytí a stírání mázku…). Ve zkratce se dá říci, že tady už dávno pochopili, že pro porod je nejlepší, když se do něj zasahuje co nejméně, a naopak co nejvíce se podporuje víra ženy ve své vlastní tělo a přirozenou schopnost porodit miminko. Snad se toto jednoduché a prosté poznání rozšíří již brzy i u nás, hlavně tedy na straně personálu. Protože na straně rodících žen, je podle mě informovanost o přirozených porodech podstatně větší, než byla, což je skvělé a tímto jim vzdávám obdiv a podporu!

Propouštění domů je individuální. Stážovala jsem celkem v třech různých porodnicích v Rakousku a ve všech se propouští různě. V Mistelbachu 3. den po spontánním a 5. den po sekci. Ženě je nabídnuta komunitní péče PA, která jí domu může chodit vypomáhat, zvlášť tehdy, když si žena hospitalizaci zkrátí, tak toho využívají. Samozřejmě je to ale zpoplatněná služba. 

V případě ošetření ženy, menší a nezávažné věci, vytažení stehů po sekci může udělat doma PA (zpoplatněná služba) nebo si sama dojde do nemocnice (zde je to pro ženu zdarma). Akutní a závažnější případy (endometritis, mastitis) vyžadují hospitalizaci samozřejmě s možností ubytování matky i miminka, popřípadě i tatínka na oddělení šestinedělí. V případě nutné hospitalizace dítěte má rovněž oddělení neonatologie možnost ubytování i pro matku. 

Screeningy miminek jsou plánové ve všední dny, takže pokud žena porodí v pátek odpoledne, miminko se k vyšetření dostává až v pondělí, podobné to je i v ČR. Chce-li žena rodit ambulantně, na vyšetření si musí s miminkem dojít.

Plakát s nabídkou služeb soukromé porodní asistentky Doris Ebermann

Hebammengespräch – poradna s porodní asistentkou
Geburtsvorbereitung – předporodní příprava
Geburtsbegleitung – doprovod k porodu
Hausgeburt – porod v domácím prostředí
Nachbetreuung – poporodní péče
Paarabende – individuální příprava porodní asistentkou k porodu pro matku i dítě
Akupunktur – akupunktura
Laserbehandlung – ošetření laserem
Babymassage – masaže miminek