Otec u ambulantního porodu

Vaše žena vám sdělila, že by chtěla ambulantní porod, jít brzo z porodnice i s dítětem domů. Nejste si úplně jistý, co od vás čeká a proč to chce.

Tento web vám předkládá fakta a zkušenosti rodičů z celé ČR. Až si projdete zákonné možnosti ohledně pobytu v porodnici, určitě budete mít další otázky, například, jak je to se všemi vyšetřeními dítěte po porodu – stáhněte, tiskněte a vyplňujte Rukověť ambulantního porodu!
Poradíme vám, co je dobré si připravit k vašemu ambulantnímu porodu. Jaká číhají na vaše dítě a matku po porodu rizika?

Poslechněte si přednášku ekonoma Martina Nemravy „Jak nerodí muži“ a Výzvu Ivo Bystřičana, dokumentaristy.

Víme bezpečně, že v roce 2017 odešly na vlastní žádost záhy po porodu domů 102 matky se svými dětmi. Další roky:

  • 2018 – 325
  • 2019 – 300
  • 2020 – odhadujeme 320

Dvě třetiny z nich odešly domů s dítětem mladším 24 hodin.

Věřte své ženě a zeptej se jí, co potřebuje.


Zeptaly jsme se otce, který byl u ambulantního porodu své ženy, aby nám odpověděl na následující otázky. Pro další příběhy otců u porodu navštivte Mužské porodní příběhy.

Jaká je úloha otce dítěte během porodu a jaká je po něm?

Nazval bych to spíš úlohou manžela, partnera, protože v danou chvíli je tam primárně pro ženu. Jeho úlohou je být tam se svou ženou a být ji oporou. Zapomenout na své představy, na sebe. Vnímat, naslouchat jí a naladit se na to, co žena potřebuje. Aby tato chvíle byla co nejpříjemnější. Nevztahuje se to samozřejmě pouze na čas porod, takový má být vztah muže k ženě pořád, ale v době porodu je tato potřeba mnohem intenzívnější.

V době po porodu je úlohou muže umožnit, aby dítě bylo co nejvíc s matkou. A proto je potřeba pomoct v domácnosti, zvlášť pokud tato pomoc není možná od jiné osoby. Nebát se navařit, umýt nádobí, uklidit, nakoupit. A pořád naslouchat ženě, co potřebuje.

Myslel sis tohle i při prvním porodu? Jaký nastal posun a proč?

Při prvním jsem si to myslel, u druhého jsem to už věděl. Ten posun byt v tom, že už jsem nečekal, že dostanu instrukce, co mám udělat, ale už to bylo víc automaticky. Tím nechci říct, že jsem dělal věci ještě dřív, než na to pomyslela žena. Za to období od prvního dítěte jsem některé činnosti dělal v domácnosti já, stali se zvykem a snažil jsem se je dělat i nadále.

Co tvoje žena nejvíc potřebovala? Povedlo se ti naplnit všechno? Co ne a proč?

Povzbuzení, jak dobře to zvládá, jak je silnou ženou. A nevyptávat se zbytečně. Na otázky už bylo pozdě. Co jsem nevěděl do té doby, už nebyl čas řešit v porodnici. Povedlo se to, co bylo v rámci mých schopnosti možné, a protože jsem se o to snažil. A pokud se to povedlo, bylo to, protože jsme o tom spolu mluvili. Věděl jsem, proč některé věci chce, proč jsou důležité pro ni a některé zase ne.

Co bys změnil u dalšího porodu své ženy?

Snažil bych se být ještě víc oporou v hledání cesty pro nejpřirozenější porod, jak to jen jde. Bez nástřihu, v poloze, kterou si žena vybere apod.

Co si myslíš, že v systému péče o matku a dítě chybí, přebývá? Myslíš, že to jsou peníze?

Chybí zdravý rozum a pohled ženy na tuto problematiku. Protože porod a vše, co pak následuje, není pouze o postupech, ale z veliké části je to o přístupu k lidem, k matce a k dítěti. Nejde o to, mít hotovo svou práci, ale být tam pro druhé.

Co se týče peněz, to je pouze prostředek, s kterým se může změnit hodně věci k lepšímu, ale pokud se dostanou do nesprávných rukou, můžou udělat víc škody. Proto je nejdůležitější nastavit systém péče a pak využít finance k naplnění tohoto plánu.

„Jak nerodí muži“ od Ing. Martina Nemravy, MBA
Přednáška je považovaná mnoha rodiči za nejlepší způsob, jak vysvětlit otci dítěte, proč jeho žena chce rodit nějakým způsobem, čeho se bojí a proč.
Ivo Bystřičan, dokumentarista
Jeho video na podporu projektu „Kde je moje porodní asistentka?“, který má za cíl pomoci najít ženám jejich porodní asistentku.